Bemutatkozás

A Jánossy Ferenc Szakkollégium a tehetséges és a szakma iránt elkötelezett diákoknak olyan képzési programot kínál, amely – a programok által kínált tárgyi szakmai tudáson túl, – növeli a közgazdasági és mérnöki kreativitásukat, fejleszti egyéni készségeiket, valamint kompetenciáikat, és amelyben megismerhetik a csapatmunkában való hatékony részvétel egyes lényeges szempontjait, valamint az önmenedzselés és a karrierépítés fortélyait.

A szakkollégium 2006 júniusában alakult, a Jánossy Ferenc Szakkollégium nevet felvéve, a Budapesti Műszaki Főiskolán, eredetileg gazdaság- és társadalomtudományi kérdések iránt nyitott és érdeklődő felsőoktatási hallgatók számára, idővel azonban nyitott az OE többi szakán hallgató diákok felé is. Mert a JFSZK számára fontos érték a nézetek és ideológiák közötti tolerancián túl a tudományterületek közötti kölcsönös megértés és gyümölcsöző együttműködés is.

Célunk, hogy a hallgatók még tanulmányaik alatt betekintést nyerhessenek a nagyvilág dolgaiba és mindenközben megismerjék az ipari és akadémiai pályák sikerfaktorait. Segítséget kínálunk a közgazdasági és mérnöki álláslehetőségek megismerésében, vállalati kapcsolatok kiépítésében. Útmutatást és ösztönzést adunk a sikeres tudományos kutatás és publikálás elindításához.

A Jánossy Ferenc Szakkollégium elkötelezte magát a tehetségek segítségére, valamint a tehetséggondozásra, melyen nem csupán tagjai körében munkálkodik, de nyílt kurzusai, rendezvényei, táborai, tréningjei, szakmai előadásai keretében minél szélesebb körben igyekszik ezt megvalósítani.

Tanórán kívüli szakmai előadások és bemutatók az egyetemen

A kurzusokat többnyire az Óbudai Egyetem oktatói tartják. Mindannyian az általuk oktatott, kutatott témák egy-egy vetületét ismertetik, és olyan ismereteket, kompetenciákat igyekeznek a hallgatók számára átadni, mely a kutatói ambícióikat támogathatja.

Az oktatók szakmai előadásai elősegítik a hallgatókat abban, hogy hogyan nézzenek máshogy a világra, a szaktanárok saját szakterületük szemszögéből ismertetik a mostani munkaerő-piaci helyzetet, és az indokolt lépéseket. Segítenek, többféle kompetencia elsajátításában, ami a leendő munkájuk során a hatékony team munkában segíti őket.

Az egyetemi oktatók kurzusai mellett közgazdasági, ipari kutatási környezetben dolgozó meghívott közgazdászok és mérnökök előadásai (pl.: a piaci szemléletről, a szakmai kihívásokról, karrierükről, a kapcsolati tőke jelentőségéről és szűken vett szakterületükön folyó mindennapi feladatokról és problémákról) színesítik a szakkollégium kínálatát.

A szakmai „nagy öregjei” vitaestek keretében mutatják be szakmai területük jelenlegi helyzetét, múltbeli fejlődését. Átadják és megosztják a fiatalokkal a közgazdasági, mérnöki elkötelezettség a szakmai tudás és önfejlesztés jelentőségét.

Kutatásaink:

Pénzügyi területen kutatunk illetve közgazdaságtan területén különböző válság modelleket vizsgálunk és tárunk fel. Emellett műszaki és mezőgazdasági területen végzünk kutatásokat.

Jelenleg zajló kutatási projektek:

 • Air BnB vizsgálat
 • Városi föld nélküli termesztés(Spora projekt).
 • Önvezető autók fogyasztási vizsgálata
 • Online oktatás vizsgálata,
 • E-sport hazai vizsgálata

A Jánossy Ferenc Szakkollégium programtípusai:

 • kurzusok
 • tréningek
 • kerekasztal beszélgetések
 • előadások (nyílt előadások)
 • konferencia
 • táborok (félévzáró)
 • vállalatlátogatások